Det er ingen som glemmer å vaske klær og sengetøy jevnlig, men det er mange som synder med å vaske og ta vare på dyner og puter. Kanskje er det noen som tenker at disse ikke trenger å vaskes så ofte i og med at de er inne i putevar og dynetrekk, men de bør også vaskes med jevne mellomrom.

For at rengjøring av dyner og puter skal være mulig er det helt nødvendig med en effektiv tørketrommel, det er helt enkelt ikke mulig å tørke disse tykke tekstilene på et tørkestativ eller lignende.

Hvor ofte skal dyne og pute vaskes?

Det finnes mange ulike meninger om hvor ofte dyner og puter skal vaskes. Noen mener at det er nok med en gang per år, noen andre hevder at du bør vaske de opptil fire ganger per år. Dette er selvfølgelig avhengig av både hvilket materiale puten er laget av, og personlige forhold som hvor mye man svetter.

Sannsynligvis er det ekstremt få som vasker dyne og pute for ofte, så hvis du er usikker på hvor lenge siden det var du vasket de er det fritt frem å gjennomføre en grundig vask.

Velg riktig vaskeprogram og tørk nøye

Følg vaskeinstruksjonene på puten eller dynen, spesielt i forhold til dun og fjær er det viktig å bruke riktige programmer og korrekt vaskemiddel. Noen syntetiske fibre kan være mer hardføre og tåle høyere temperaturer og vanlige vaskemidler.

Når tiden er inne for å tørke dyner og puter bør du bruke noen tennisballer i maskinen, som sikrer at dyn og fjær ikke klumper seg. Dessuten bør du ta ut putene og dynene noen ganger for å sikre at de tørker jevnt. I denne forbindelse er det også nødvendig å bruke manuelle programmer som tørker med tid, automatiske programmer kan vanskelig oppfatte fuktigheten som måtte være igjen inne i puten.