Å kjøpe ny seng kan være forvirrende og litt komplisert, med tanke på det gigantiske utvalget av forskjellige modeller, design og materialer. Dessuten er det viktig å velge en seng som faktisk gir optimal sovekomfort, husk på at du faktisk sover en stor andel av døgnet. Samtidig er det ikke nødvendig å bruke en formue på seng, det er mulig å finne en billig dobbeltseng som er av høy kvalitet.

De forskjellige komponentene i en dobbeltseng

En stor andel av dobbeltsengene som selges i Norge er såkalte kontinentalsenger. Det betyr i stort at de er satt sammen av tre hoveddeler:

  • En rammemadrass, eller et fundament med en ribbebunn – eventuelt kombinert med en motor som gjør at sengen kan løftes og senkes.
  • En fjærmadrass som gir komfort, fasthet og støtte. Denne delen av sengen betyr aller mest for komforten, selv om de andre komponentene selvfølgelig også er viktige.
  • En overmadrass som både gir god ventilasjon, enda litt mer komfort og dessuten beskyttelse av selve rammemadrassen.

Denne konstruksjonen er felles for alle kontinentalsenger, kjøp dobbeltsenger billig eller mer kostbart – komponentene er de samme. Det vil selvfølgelig være til dels store forskjeller mellom ulike varianter, men de grunnleggende delene er altså de samme.

Velg en seng som er tilpasset akkurat deg

Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hva som er en «riktig» seng, hverken når det gjelder fasthet, materialer eller andre faktorer. Det beror på at alle mennesker er unike når det gjelder søvn, både med tanke på sovestilling, komfortønsker og faktorer som varme og svette. Derfor er det smart å ta utgangspunkt i noen veiledende råd, men samtidig kombinere de med både egne erfaringer og personlig rådgiving.

Fasthet er en av de mest sentrale faktorene når du skal velge seng. Fastheten sier helt enkelt noe om hvor «hard» eller «myk» sengen er, og det er selvfølgelig viktig at du treffer godt på dette området. For eksempel anbefaler noen sengeprodusenter medium for personer som veier under 60 kg, fast for kunder opptil 90 kg og så ekstra fast for kunder over 90 kg. Husk også på at en dobbeltseng som regel kan lages med to forskjellige fastheter i de to rammemadrassene, forutsatt at sengen er minst 160 cm bred.

De viktige materialvalgene

En seng utsettes for mye slitasje i løpet av sin levetid, både i form av fysisk belastning av fjærene og andre komponenter, fuktighet fra svette og varierende temperaturer gjennom sesongene. Derfor er det også viktig å sette seg inn i de grunnleggende egenskapene til materialene som benyttes. Rammemadrassene er ofte konstruert i tre og skum, som er hardføre og robuste materialer.

Fjærmadrassen inneholder en mengde individuelle metallfjærer, og det er smart å sjekke garantivilkårene vedrørende fjærbrudd. Det er ikke vanlig, men det kan likevel være fint med en sjenerøs garanti. Overmadrassen er også viktig, ikke minst med tanke på at den bør være laget i materialer som puster godt. Da legger du til rette for et tørt og behagelig sovemiljø, som igjen bidrar til god søvn.