Nordmenn handler møbler, interiør og pyntegjenstander for milliardbeløp hvert år, og det er også mange som kjøper relativt kostbare designmøbler. Kvalitetshåndverk og tidløst design er en god investering i egen bolig, og det gjelder også lamper og belysning. Noen lamper vil fungere som et vakkert komplement til andre elementer i interiøret, samtidig som ikoniske designlamper kan forandre et helt rom.

Mange forskjellige danske alternativer – fra Louis Poulsen til GUBI

Det er vanskelig å gi et eksakt svar på hvorfor mange av de skikkelig kjente designmerkene innen lamper kommer fra Danmark. Ikoniske merkevarer som Louis Poulsen og GUBI har skapt lamper som er umiddelbart gjenkjennelige. En slik lampe er selve definisjonen av tidløs – mange ble tegnet i begynnelsen av 1900-tallet, men er like relevante den dag i dag. De danske designerne har dessuten skapt lamper innenfor et svært bredt spekter, se https://www.lampegiganten.no/ for en liten smakebit fra flere av de store selskapene.

Det er også viktig å huske på at danske design fortsatt er i konstant utvikling. Selv om noen snakker om «dansk designs gullalder», og da ofte mener 1960- og 1970-tallet, skapes det fortsatt nye spennende lamper i dag. Leverandører som Fritz Hansen, Le Klint, Louis Poulsen og GUBI leverer selvfølgelig fortsatt sine ikoniske design, men de skaper også nye ting.

Kombinasjonen av arkitektur og design

Mange av de mest kjente designlampene ble tegnet til et spesifikt lokale og en spesifikk kunde, PH Artichoke fra Louis Poulsen er et godt eksempel. Når det gjelder akkurat denne lampen var det Poul Henningsen (derav «PH» i lampens navn) som tegnet en pendellampe til en restaurant i København. Det betyr at Henningsen ikke bare hadde lokalet og virksomheten i bakhodet, men designet reflekterer også bruken – i form av at de 72 bladene skaper et symmetrisk lys uten noe som blender.

Flere andre store danske designere var eller er opprinnelig arkitekter, Vilhelm Lauritzen er et godt eksempel. Hans aller mest kjente lamper, VL45 Radiohus, VL38 gulvlampe og VL38 bordlampe, ble tegnet spesifikt til hovedbygningen til Danmarks Radio – et bygg som i sin helhet er tegnet av Vilhelm Lauritzen. Dette møtet mellom arkitektur og design er uten tvil noe av forklaringen bak suksessen til de danske lampedesignerne.

Lampebudsjett – og vurderingen lampe eller kunst

Noen vil selvfølgelig mene at det er galskap å bruke over hundretusen kroner på en lampe, særlig med tanke på at det uten tvil finnes mange som prøver å etterligne kjente lamper som PH Artichoke. Samtidig er det viktig å tenke på disse lampene som kunst, noe mer enn bare et bruksformål som skal gi lys i et rom.

I tillegg finnes det relativt rimelige alternativer, du kan for eksempel finne enklere PH5-pendler tegnet av Poul Henningsen for en brøkdel av prisen til den større PH Artichoke. Til syvende og sist blir det selvfølgelig en vurdering av hvilken verdi du legger i en lampe, men du får uten tvil noe utover det vanlige hvis du velger dansk lampedesign. Både selve designet og håndverket legger til rette for en tidløs opplevelse.